TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (20.11.2020)

Kljub posebnim razmeram, smo si na enoti tudi letos pripravili “tradicionalni slovenski zajtrk”.

V manjšem številu in obe skupini skupaj, smo s pripravami začeli že v jutranjih kotičkih.

Otroci so najprej iz barvnega papirja oblikovali čebelice, jim narisali črte, nos, usta ter nalepili oči in krila.

Tako pripravljene čebelice smo uporabili kot držalo za servietke.

S starejšimi otroki smo rešili nekaj didaktičnih nalog na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tako so poleg fine motorike razvijali in širili besedni zaklad in matematične spretnosti.

Preden smo začeli z zajtrkom smo se zbrali v jutranjem krogu, kjer smo namenili nekaj besed naši državi Sloveniji. Tako smo utrjevali pojme, ki smo jih usvojili že v lanskem šolskem letu. Otroci so med pogovorom omenili Triglav, reko Savo, glavno mesto in seveda himno, ki smo jo nato skupaj zapeli.

Njihovo znanje sem nadgradila še s pojmom lokalna hrana in kje jo dobimo.

Tako polni znanja smo se prepustili okušanju lokalne hrane. Da pa je bil zajtrk res nekaj posebnega, smo poskrbeli s praznično pogrnjeno mizo in čebelicami, ki smo jih izdelali.

Po zajtrku smo pa smo ob ilustracijah spoznavali čebelico Sivko in se naučili ples Zum zum zum (Krajnčan, R.)

V plesu smo tako uživali, da smo za konec zaplesali tudi druge plese, ki smo jih že usvojili tekom šolskem leta. Ugotovili smo, da se v prav v vsakem od njih skriva pojem, ki se navezuje na tradicionalni slovenski zajtrk.

Zapisala Zala Jazbec, dipl. vzg.

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost