Kljub posebnim razmeram, smo si na enoti tudi letos pripravili “tradicionalni slovenski zajtrk”.
V manjšem številu in obe skupini skupaj, smo s pripravami začeli že v jutranjih kotičkih.
Otroci so najprej iz barvnega papirja oblikovali čebelice, jim narisali črte, nos, usta ter nalepili oči in krila.
Tako pripravljene čebelice smo uporabili kot držalo za servietke.
S starejšimi otroki smo rešili nekaj didaktičnih nalog na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Tako so poleg fine motorike razvijali in širili besedni zaklad in matematične spretnosti.
Preden smo začeli z zajtrkom smo se zbrali v jutranjem krogu, kjer smo namenili nekaj besed naši državi Sloveniji. Tako smo utrjevali pojme, ki smo jih usvojili že v lanskem šolskem letu. Otroci so med pogovorom omenili Triglav, reko Savo, glavno mesto in seveda himno, ki smo jo nato skupaj zapeli.
Njihovo znanje sem nadgradila še s pojmom lokalna hrana in kje jo dobimo.
Tako polni znanja smo se prepustili okušanju lokalne hrane. Da pa je bil zajtrk res nekaj posebnega, smo poskrbeli s praznično pogrnjeno mizo in čebelicami, ki smo jih izdelali.
Po zajtrku smo pa smo ob ilustracijah spoznavali čebelico Sivko in se naučili ples Zum zum zum (Krajnčan, R.)
V plesu smo tako uživali, da smo za konec zaplesali tudi druge plese, ki smo jih že usvojili tekom šolskem leta. Ugotovili smo, da se v prav v vsakem od njih skriva pojem, ki se navezuje na tradicionalni slovenski zajtrk.
Zapisala Zala Jazbec, dipl. vzg.