September 2018

Mavrična skupina – C8

Poletni vtisi

Z nekaj poletnimi vtisi smo vstopili v novo šolsko leto. Vroči dnevi so za nami, a ob slikah se spomnimo, kako vroče nam je bilo …

Mizica letnih časov

Vroči sončni žarki se poslavljajo. Na mizici je še nekaj časa prisotno morsko vzdušje, o katerem pripovedujejo otroci. Poslušamo pravljico o Bobku in živalih, ki si skupaj naredijo barko. In ta je dovolj velika za vse. Otroci prinašajo v vrtec prve znanilce jeseni. Debele orehe, lešnike, pisane liste. Mizico krasijo dišeče sončnice.

Igramo se lutkovno predstavo

Otroci so poslušali in obnavljali pravljico o Bobku. Zaigrajo nam kratko predstavo z malimi ročnimi lutkami. Vsak otrok si izbere svojo vlogo in jo s pomočjo vrstnikov zaigra. Na koncu se otroci spomnijo še pesmice o barčici in vsi skupaj zapojemo.

Glasbeno ustvarjanje

Pojemo pesmice in si pomagamo z malimi improviziranimi instrumenti. Žabice zaregljajo s pomočjo orehovih lupinic. Ob kostanjčku zapiha in zapleše nežen veter. Kostanjček se prebudi…

»Kostanjček zaspanček na veji visi; zavit ves v lupino prav sladko še spi.

Tedaj pa zapiha vanj veter močan: »Kostanjček zaspanček, jesen je, na plan!«

Obisk šole Grm Novo mesto

Na vrsti je pesem o avtobusu in že se peljemo proti Novemu mestu. Tam se v veliki šolski jedilnici okrepčamo z malico in se zagnano odpravimo za našima prijaznima vodičema, dijakoma šole na Grmu. Odpeljejo nas v vse hleve in hlevčke, skednje in do travnikov in pašnikov, kjer vidimo veliko domačih živali. Nekatere nas prav posebej pozdravijo. Mali kozliček, osliček, purani, konji,… Prav vse živali so radovedne in nas hočejo pogledat, povohat. Mali zajčki, pa se čvrsto skrivajo v naročju dijakov, ker smo za njih le malo preveliki in preglasni. V šoli pripravijo dijaki predstavo o kraljeviču, ki je ugotovil, da če želi ohraniti svoja jabolka, jih mora deliti z drugimi. Najlepše se zahvaljujemo mamici, ki nas je na poti spremljala.

Jesenski plodovi

V vrtcu smo zbirali jesenske plodove. Vsak dan smo si jih ogledali in jih razporedili v male lesene škatlice; po obliki, velikosti in izvoru. Deklica je prinesla figo in zanimive figove liste. Ko smo odšli na sprehod so otroci pokazali na rastočo figo in jo prepoznali. Previdno smo se dotikali kostanjevih ježic. Otroci so z navdušenjem opisovali svoje gozdne dogodivščine, ob nabiranju kostanja in njihovih metodah, kako priti mimo bodečih ježic do kostanja. Otroci so v vrtec prinesli nekaj listov različnih dreves. Ugibali smo, kako se imenujejo in kakšni plodovi rastejo na teh drevesih. Pogledali smo v knjižico o drevesih in grmih in našli noter vse nam znano drevje; leska, oreh, češnja, kostanj, hrast, bukev, javor,…

Poslušamo pravljico

Obiskali so nas učenci sosednje osnovne šole in nam prebrali in povedali pravljico o zobni miški. Pozorno smo jih poslušali in na koncu pravljico poskušali tudi obnoviti.

Prosta igra

Druženje, dogovarjanje in socialni stiki, ki jih otroci doživijo v prosti igri so pristni brez vpliva odrasle osebe. V tej igri otroci podoživljajo svoje izkušnje in vtise ter jih skozi igro predelujejo in »prebavljajo«. Otroci si sami dajejo »težke« naloge, kjer morajo že reševati kakšen problem, se znajti v nastali situaciji in preizkušati svoje spretnosti.

Rojstni dan

Praznovali smo prve rojstne dneve v tem šolskem letu. Pripravili smo torto iz sadja. Pri pripravi so pomagali slavljenci. Peli smo pesmice, poslušali pravljico, se veselili in čestitali slavljencu.

Ustvarjanje

Risali smo, slikali in si izdelali zmajčke iz papirja, ki so leteli po zraku, ko so otroci z njim hitro stekli po našem igrišču.

V gozdiček tja pod griček

Čudoviti jesenski dnevi so nam v septembru nudili možnost, da smo se odpravili v gozdiček. Mimo ribnika, mimo trim steze do malega mostička in jase pod visokimi drevesi. Našli smo veliko gozdnih zakladov, živali, ki živijo v gozdu, na travniku in v ribniku. Skozi zelene liste so nas čarobno božali sončni žarki.

Zapisala vzgojiteljica: Petra Melik dipl. vzg.