Oktober 2018, Mavrična skupina – C8

Oktober 2018

Mizica letnih časov

Barve na mizici prehajajo iz rumene v jesensko rdečo in rjavo. Otroci so prinesli v vrtec kostanj, divji in tisti z repkom, ki ga lahko, kuhanega ali pečenega, pojemo. Buče in šipek, ki krasijo mizico. Opazimo male škratke, ki pazijo vrečice z moko in zrele žitne klase. Ženice na sliki žanjejo žito, prav tako kakor kokoška iz naše pravljice. Zraven so še njeni trije prijatelji iz skednja.

Kostanjev piknik v tednu otroka

V tednu otroka smo pripravili kostanjev piknik. Otroci so opazovali peč, v kateri se je kostanj pekel in ugotavljali, kaj vse je potrebno, da je kostanj pečen. Zapeli smo pesmico o kostanjčku Zaspančku in se nato z njim še posladkali. Otroci so na temo tedna otroka, povedali, kaj najraje počnejo v svojem prostem času, ter narisali risbice z omenjenimi dejavnostmi.

V prostem času se najraje: igram se z barbikami, na igrišču se gungam, igram se z vsako igračko malo, z dirkalnimi avti, Barbiki dam v lavor vodo in dam ji noge v vodo, na sončku, lešnike jem, grem z mami na igrišče, pa svoje igračke sabo vzamem, s traktorji se igram, z atekom nekaj delam, grem v park, pa se z Zalo igram, delam torte z mami, z dojenčki se igram, tri stvari najraje počnem:rad ustvarjam, se rad gungam, rad gradim hiško, ati je posekal drva za hiško, rad igram igrice; »ijaja«, s ponijem se igram, se igram v kotičku, delam rojstni dan, rad risanke gledam,…

Peka kruha

V naši pravljici smo slišali, kako je kokoška prišla od zrna, do moke in na koncu do kruha. Tudi mi smo se lotili peke kruha. Pripravili smo si vse sestavine, dali kvas v toplo posodico in ga pokrili, da je vzhajal. Nato smo s skupnimi močmi zamesili testo, ga pustili počivati, da je zrasel in ga dali v pekače. Vonj po pečenem kruhu je iz kuhinje prihajal vse do nas. Pečen je izgledal zlato, kakor žitno polje.

Pravljična vila

Vsak Pravljični petek se nam pridruži Pravljična vila. Skupaj poslušamo pravljico, ki jo otrok pove drugim vrstnikom v skupini.

Praznik jeseni

Otroci so v vrtec prinašali različne vrste zelenjave, ki smo jo opazovali, vonjali, tipali, poimenovali, spoznavali tudi novo. Nato smo se lotili rezanja in ko so bili vsi krožniki polni, smo se igrali zelenjavno uganko. Zelenjavo, ki so jo otroci prinesli, so ponudili en drugemu, nato pa je izbrani otrok poskušal ugotoviti, katero zelenjavo ima v ustih. Pripravili smo lepo okrašeno mizo in ugotovili, da ima verjetno jesen, ki nas je tako bogato obdarila letos zopet svoj praznik. Na kruh smo namazali maslo in si ga obložili z narezano zelenjavo, ter pojedli ob topli juhi.

Ustvarjamo

Na voljo smo imeli veliko gozdnih, jesenskih plodov. Sestavljali smo »slike«, vzorce, jih risali, se z njimi igrali, v želodih smo našli, male črvičke, ki so bili ravno prav veliki, da smo jih spravili v želodove kapice in jih odnesli na igrišče. Pripravili smo si kuharske kape in zopet urili drobno motoriko, pri rokovanju s škarjami.

Orientacijski pohod

Odpravili smo se navzgor in višje in še višje. Tako visoko, da smo s pogledom navzdol opazili, da je Krško še popolnoma v megli. Nabirali smo kostanj, želode, lepe liste, ugibali jesenske uganke … in kmalu smo našli debela drevesna debla, ki so bila ravno pravšnja za prvi postanek. Dotikali smo se različno oblikovanih drevesnih debel, jih poskušali objeti. Lovili smo liste, ki jih je veter povabil na ples. Med debli smo našli naravno zajetje vode, kjer se verjetno pridejo odžejat gozdne živali. Našli smo zanimive korenine starega štora, med katerimi se je zagotovo skril kakšen palček. Preden smo se odpravili navzdol se je prilegla malica. Vsak si je našel svoj kotiček. Ob prihodu iz gozda, smo op0azioli, da se je megla umaknila sončnim žarkom in deček je vesel zaklical« Spet smo prišli v Krško!«

Gibamo se

Ker se otroci radi gibajo, počno to povsod, kjer je le dovolj prostora; v igralnici, na igrišču, v gozdičku; ob različnih igrah, pri katerih spremljamo otrokove spretnosti.

Vodne igre

Predšolski otroci so se v mesecu oktobru redno odpravili v bazen. Skozi igro in sproščeno gibanje v vodi so se navajali na vodo.

Glasbene igre in uganke

S pomočjo instrumentov smo doživljali ritem in melodijo, ter prepoznavali različne glasbene slike, po katerih smo se gibali. Otroci so bili navdušeni, da so lahko tudi sami zaigrali na zvončke. Nekateri otroci so prinesli od doma svoje instrumente in nam zaigrali različne pesmi, mi pa smo ugotavljali, katera pesem je bila zaigrana.

Obiščemo KD Krško in enoto Kekec

V okviru letošnje prednostne naloge – umetnost skozi lutke in glasbo – smo si v mesecu oktobru ogledali dve predstavi. Prva je bila Super Brina, v KD Krško, ter predstava Domišljavi želodek, v izvedbi otrok iz enote Kekec.

Prosta igra

Otroci so gradili čudovite gradove in hiše, pripravili prostor in zdravila za bolnika, se igrali lutkovne predstave, nastopali z »mikrofoni« in prepevali,…

Igramo se pravljico

Poslušali smo pravljico o kokoški in njenemu trudu, ki jo je povedel od zrna do kruha, ter spoznali njene prijatelje, ki pa ji ob tem niso prav nič pomagali. Otroci so nato vsak dan pokazali lutkovno predstavo, ostalim otrokom v skupini.

Rojstni dan

Slavljenci so s pomočjo prijateljev pripravili sadne torte in pomagali pripraviti prostor. Šteli smo svečke na tortah, prepevali ter s slavljencem obujali njegove najzgodnejše spomine. Vsi smo jim čestitali in jim zaželeli vse najboljše.

V gozdiček

Na poti v gozd je deklica našla želod iz katerega je že rastel mali kalček, novega, mladega hrasta. Želod smo odnesli v vrtec in ga posadili v glineno posodo. Mogoče mu bomo z našo skrbjo, dali možnost, da zraste v veliko mogočno drevo. Otroci so povedali, kaj vse potrebuje za svoje preživetje.

Zobna miška

Obiskala nas je ga. Damjana in s seboj pripeljala Zobno miško. Poslušali smo pravljico in Zobni miški obljubili, da bomo jedli zelenjavo, si ob pomoči staršev redno umivali zobke.

Zapisala Petra Melik dipl. vzg.