November 2018

C8 – Mavrična skupina

Mizica letnih časov

Na mizici prevladujejo hladnejši, temnejši odtenki barv, ki jih najdemo tudi v jesenski naravi. Krasijo jo rjava, vijolična tkanina in oranžni lampijončki.… Opazimo živilce iz pravljice o razbiti buči. Zadnji teden v novembru pripravimo naša pisma in risbice za Miklavža in vse decembrske dobre može.

Jesenski gozd

Tla v gozdičku so bila prekrita s toplo odejo iz listov. Otroci so iskali palčkove hišice, zajahali so gozdnega konjička. Pod listi smo našli male živalce, ter si iz odpadlih vejic izdelovali naravne slike na gozdnem »platnu«.

Na igrišču

Čeprav nas že malo zazebe v roke, se radi poigramo v peskovniku in si zgradimo skulpture iz mivke in vsega ostalega, kar najdemo na travi in pod drevesi. Velikokrat izkoristimo šolsko igrišče, kjer imamo veliko prostora za tek, hojo s hoduljami in igrami z žogo.

Rojstni dan

Praznovali smo, se veselili in skupaj zaželeli vse najboljše naši slavljenki.

Predstava Razbita buča

Otroci so poslušali pravljico o razbiti buči in se predstavo nato igrali. Sprva so nastopali starejši otroci, nato pa so se opogumili prav vsi in si v času proste igre pripravili stole za gledalce ter sceno z lutkami. Nekajkrat nas je zjutraj presenetilo sonce in so lutke postale kar naše roke in prsti, ki so na steno slikali sence.

Pravljična vila

Otroci vsak petek prinesejo v vrtec knjigo in jo povedo drugim vrstnikom. Zelo radi jih nato pokažejo in si vzamejo čas za podrobnejši ogled slik.

Praznik svetilk

Pričeli smo z izdelavo svetilk iz kozarcev, ki so jih otroci prinesli v vrtec. Vsak otrok je nato po svoji zamisli okrasil svojo svetilko s pisanim krep papirjem. Starejši otroci so na večer praznika za vse prisotne zaigrali lutkovno predstavo »Razbita buča«. Nato smo se s prižganimi svetilkami odpravili na pot proti ribniku. Na nekaterih kotičkih poti so nam res pomagale svetilke, da smo našli pravo pot. Pod drevesi smo opazili male lučke in palčke, ki so nam pripravili sladko okrepčilo. Zaplesali smo in s pesmijo o svetilkah zaključili naše druženje.

Zahvaljujemo se vsem staršem, ki so nam prinesli okrasne buče iz katerih smo si izdolbli lučke za praznik svetilk.

Prosta igra

Otroška domišljija nima meja in zato lahko otroci vsak dan iz že znanih stvari ustvarijo čisto nekaj novega. Iz malih lesenih kock nastajajo ceste, labirinti, visoke hiše. V igri otroci zajahajo konjičke, zibajo dojenčke, pripravljajo kosilo, nastopajo, …

Rajalno gibalne igre

Vsako jutro namenimo čas rajanju, plesu in petju. Otroci si sami pripravijo gibalne naloge, ob katerih se urijo v ravnotežju ter hkrati preizkušajo svoje zmožnosti. Igramo se igro »Dan – noč« in se učimo upoštevanja pravil.

Ustvarjanje

Otroci se vedno bolj zavedajo kako spretni in močni so lahko njihovi prsti, če jih uporabijo pri različnih nalogah. Vtikanje niti v male luknjice, zavijanje vrvice, risanje, trganje, oblikovanje kroglic, tretje lešnikov in orehov, ki so jih sami prinesli v vrtec že zgodaj jeseni.

Glasbeno dopoldne

Vsi skupaj smo se zbrali ob skupnem glasbenem dopoldnevu. Prepevali smo pesmi, ki so si jih otroci želeli slišati oz. prepevati. Igrali smo se prstne igrice. Ob petju so nas spremljale kitare in slišali ter pripevali smo novo pesmico o mucah.

Zapisala Petra Melik dipl. vzg.