Mavrična skupina – C8, marec 2019

Mizica letnih časov

V mesecu marcu je bila mizica polna pisanih barv, ki so označevale prihod pusta in pomladi. V vazi so bile vejice z malimi listki in drobnimi cvetovi, iz katerih bi se razvile marelice, če bi v naravi nanje priletele čebele in jih oprašile.

 

Pustno rajanje in povorka

V vrtec so prišle pustne maškare in se predstavile s plesom ali pa so povedale, kako bodo na pustni dan pregnale zimo. Vse maškare so se nato odpravile na povorko po mestu. Povsod so jih bili veseli in jim podarili polno sladkih zakladov. Nato je sledilo rajanje v telovadnici, ob zvokih različnih instrumentov, ki so nam jih predstavili in nanje zaigrali skupina D¨Palinka.

 

Narava se prebuja

Vedno bolj toplo sonce nas greje tako na igrišču, kot tudi na naši poti v gozdiček. Med drevesi opazimo male živalce, ki lezejo in luknjic in gozdna tla so prekrita z malimi belimi in vijoličnimi spomladanskimi cvetlicami. Tla na igrišču so že pokrita z mehko, zeleno travo in ko se deklice pogumno odpravijo na pot po hribu gor in po hribu dol, jih kakšen padec prav nič ne zmoti.

 

Igra v telovadnici

Z otroki smo se na siv, deževen dan odpravili v telovadnico. Ob igri na poligonu in različnih vajah na blazini, smo se dobro ogreli. Na koncu smo se umirili in naredili smrečico iz lastnih teles, ter poskušali občutiti bitje srca.

 

Spoznavamo nove pojme

Kmalu bodo na obisk prišli mladi zdravniki, ki nam bodo predstavili svoj poklic, zato smo pred tem namenili čas spoznavanju novih pojmov in poslušali pravljico o deklici, ki je premagala strah pred injekcijo. Barvali smo zdravniške »pobarvanke«, se igralni »zdravniški« spomin in se igrali zdravnike, paciente,…

 

Obisk Medimedo zdravnikov

Na obisk so prišli mladi študentje medicine, ki so nam predstavili svoj poklic. Glede na naravo pacienta: medvedki, muce, zajčki, … so se njihovi lastniki – otroci z njimi odpravili v različne ¨ambulante¨. Po natančnem pregledu bolnikov, ki jih je, ali bolelo grlo, glava, ali so imeli zlomljeno roko, so dobili zdravljenje, ter bolniški list.

 

 

Palček Anton

Ogledali smo si glasbeno pravljico in predstavo o palčku Antonu ter njegovih dogodivščinah ob srečanju z vrano, kačo in žabo. Nato so otroci sodelovali pri pravljici tako, da so igrali na male instrumente.

 

Pohod na Koritno

Odpravili smo se na daljši pohod in se povzpeli nad Krško. V daljavi smo zagledali hribovje s snegom. Pot nas je vodila skozi gozd, mimo korenin, kamenčkov in kamnov, ki smo jih morali spretno obhoditi ali preskočiti. Kar nekajkrat smo se podričali po suhem listju, ki je obilno pokrivalo tla. Opazovali smo barve. Prevladovala je rjava, le tu in tam smo opazili kakšno svežo zeleno zel. Odpočili smo se na širokih deblih, zatrobili na trobentice in se odpravili na pot navzdol.

 

 

Rojstni dan

Tudi našim najmlajšim gre rezanje dobro od rok. Takole je naš slavljenec pripravljal sadno torto. Kakor je nato sam ugotovi, je na torti med vsem mavričnimi barvami manjkala še njemu najljubša modra, ki bi jo imel, če bi na torto dali še slive. Otroci so povedali, kaj vse sta verjetno pripravljala očka in mamica, ko sta čakala na malega dojenčka. Slavljenec je na svoji torti upihnil štiri svečke, poslušal pesmice, ki smo mu jih zapeli. Nato smo mu podarili palčka Sanjalčka, ki mu bo prinesel lepe sanje in mu čestitali.

 

Prosta igra

Otroci radi iz police vzamejo družabne igre, pri katerih morajo upoštevati pravila. Med igro si pravila sproti prilagajajo, glede na potrebo po zmagi ali če se le da, izogibanju izgubi. Tudi pri drugih igrah je opaziti veliko dogovarjanja in sodelovanjea, brez katerega je nemogoče ¨izgraditi¨ tudi najmanjšo hišo. Med igro otrok je zaznati otroke, ki radi vodijo igro in se, kot da je čisto zares odločijo za praznovanje rojstnega dne, sledi pravljica, pesmice in seveda morajo biti vsi in vse na svojem mestu.

 

 

Ustvarjanje

Najstarejši otroci so na februarskih delavnicah pričeli s tkanjem. Sedaj vsak dan potrpežljivo vlečejo pisano nit, od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol, ter od leve prosti desni in od desne proti levi. Risali smo ter s tehniko lepljenja izdelali darilca za mamice in vso družino. Otroci so si izbrali barvfe in zavite vazice odnesli domov. Vsako jutro pojemo rajamo,plešemo in igramo na zvončke.

 

Zapisala dipl. vzg. Petra Melik