Mavrična skupina, C8 – Junij 2019

Mavrična skupina C8

Cicikros

Zgodaj zjutraj smo se odpravili na pot proti ribniku in trim stezi, kjer je bilo že vse pripravljeno za Cicikros. Našli smo svoje mesto in počakali na začetek teka. Sprva so tekli najmlajši nato malo starejši in zadnji so bili na vrsti mali šolarji. Vsi so se pred tekom dobro razgibali, nato pa tekli in tekli vse do cilja. Glasno smo navijali za vse udeležence in vsem je dobro šlo. Vsi otroci so dobili diplome. Naredili smo skupinsko sliko pri vhodu v cilj in se na vrtčevskem igrišču posladkali še s sladoledom.

 

Glasbeno in glasovno ustvarjanje

V poletnih dneh se radi usedemo pod veliko krošnjo naše češnje na igrišču in zapojemo skoraj vse pesmice, ki jih znamo. Nekateri otroci si želijo zapeti oz. nastopati in pozorno jim prisluhnemo ter zaploskamo za pogum in trud. Igramo se igrice, kjer je potrebno razgibavati jeziček in vsi ponavljamo za deklico, ki nam pove kakšna je naša naloga.

Rojstni dan

V letošnjem šolskem letu smo še zadnjič praznovali rojstne dneve otrok, ki praznujejo v poletnih mesecih. Pripravili smo torto polno sadnih barv in jo okrasili s svečkami. Slavljenca sta bila navdušena. Čestitali smo jima, zapeli pesmice in se sladkali.

 

Na igrišču

Na terasi, pred igralnico, so otroci vozili »formule«. Potrebovali so le dovolj dolge noge, da so dosegli pedala ter nekaj motoričnih spretnosti in kolesa so se pognala v »tek«. Pod krošnjami dreves smo si naredili ustvarjalni kotiček za risanje, rezanje , lepljenje …

 

Orientacijski izlet

V mesecu juniju smo se podali še na zadnje sprehode do gozda in se en dan povzpeli visoko nad Krško. Ob pogledu v dolino smo opazili znane stavbe, ki od blizu zgledajo veliko večje. Kotalili smo se po sveže pokošenem hribčku, malicali in z dobro voljo okušali sok, ki so ga domači pripravili za utrujene popotnike. Ob hoji navzdol smo se še enkrat ozrli in videli kako visoko so nas nesle naše noge. Zahvaljujemo so družini, ki nam je omogočila obisk in izlet do njihovega doma.

Ob ribniku smo opazovali račke, ki so zaščitniško pazile na svoje male puhaste mladičke. Na poti smo opazili polžka in mu zapeli:

»Srečali smo polža, smo rekli mu zidar,

ker tako lepo hiško ima in čisto sam jo zidat zna.«

 

Priprave na zaključek

Z predšolskimi otroki smo pripravljali lutkovno predstavo o palčku Piskalčku, kateremu je rogač skril instrumente, a so mu jih gozdne živali pomagale najti. Otroci so se vsak dan igrali predstavo. Vsak dan je bilo več lutk, vsak dan smo potrebovali večji oder in vsak dan nam je šlo boljše. Eden od dečkov je našel na svojem vrtu čisto pravega rogača in ga prinesel v vrtec. Rogač je bil zelo velik in imel je zelo velike klešče. V kozarcu smo si ga lahko dobro pogledali. V njem je stanoval, dokler je bil pri nas na obisku. Upamo, da mu je bil začasni domek všeč, kajti celo eden izmed otrok je dejal: »Če bi bil jaz rogač, bi bil zelo zadovoljen v tem kozarcu.«

 

Prosta igra

Otroci so si v prosti igri pripravili oder, nastopajoče in poslušalce ter gledalce. Igrali so na preprosta pihala, tolkala in brenkala, ki smo si jih naredili. Urili smo se v lovljenju ribic, ter skakanju v gumitvistu. Nekaj otrok je z morja prineslo prve počitniške spominke. Ugotovili smo, da velike klešče niso od rogača iz naše pravljice, temveč od morskega raka.

 

Zaključek in slovo od malih šolarjev

Zaključek smo pričeli s predstavo o palčku Piskalčku, nadaljevali s podelitvijo izdelkov, diplom in darilc za male šolarje ter se v toplem popoldnevu odpravili na igrišče. Zaplesali smo in zapeli nato pa nadaljevali z igrami, katere varuhi so bili starši. Otroci so hodili od igre do igre in se v vseh preizkusili. Nekatere so bile malo težje, a so jih starejši bratje in sestre vse uspešno izvedli. V nekaterih nalogah so se preizkusili celo starši in pokazali svoje sposobnosti. Na koncu je sledila pogostitev ob »Mizici pogrni se« pod veliko krošnjo, ki so jo pripravili starši.

Vsem staršem se ob koncu šolskega leta zahvaljujemo za sodelovanje in želimo staršem in otrokom prijetne počitniške dni.

Zapisala Petra Melik vzg.