Januar 2019

C8 – Mavrična skupina

Mizica letnih časov

Na mizici prevladuje bela barva. V hišici gorijo drobne lučke, ki jih opazimo, ko ugasnemo luči v igralnici. V vazi je ozelenela šiba, ki jo je prinesel Miklavž. Otroci so povedali, da bo mogoče kmalu pomlad. Vsak dan je na koledarju več zapolnjenih mest s številkami in simboli za vreme. Štejemo, kolikokrat je v mesecu januarju posijalo sonce, kolikokrat je zapadel sneg ali dež, …

Novoletno presenečenje

Po novoletnih počitnicah so nas pod malo smrečico čakala darila. Na vsakem darilu je bila zvezdica in ravno toliko jih je bilo, kolikor smo našteli dni do prazničnih dni, v mesecu decembru. Vsak dan smo odprli nekaj daril in se z njimi igrali, gledali nove knjige, …

Igramo se na prvem snegu

Prvega snega je bilo premalo, da bi delali velike snežake, a dovolj za kepanje, oblikovanje angelov z lastnim telesom in seveda spuščanje po bregu, vse dokler nismo pod sankami začutili zemlje in blata.

Pojemo plešemo in rajamo

Čas namenimo petju, plesu, igranju na male instrumente in ustvarjanju z ritmom. Ob tem se družimo tudi z drugimi skupinami in se od njih naučimo kakšno novo pesmico.

Predstava v kulturnem domu

V kulturnem domu smo si ogledali čudovito predstavo o družini, v kateri je živel deček Videk, ter o njegovi poti do vseh živali, ki so mu pomagale, da je dobil novo srajčko.

Priprava peciva za popoldansko srečanje

Otroci so jeseni v vrtec prinesli orehe. Počasi smo jih trli, jih nekaj pojedli, ostale pa pustili za pecivo. Ob tem smo povedali deklamacijo o miški, in mišku.

Miška vzela je s poličke zadnjo vrečico pšeničke,

mišek vzel je izpod strehe med, rozine in orehe .

Sta potolkla. Pomešala – glej, potička je nastala!

»O, res lepo.« je rekla miška. »Spet diši nam naša hiška.«

Nato nam je prijazna mamica pomagala pri pripravi slastnega peciva. Drobili smo piškote, pretresali, mešali, ter vse sestavine postopoma dali v pekač. Kuharice pa so nam pecivo spekle. Zagotovo je tako lepo zadišalo, kakor v miškini hišici. Zahvaljujemo se mamici, ki je bila z nami in vložila v delo veliko svojega časa in truda.

Tri muce

V popoldanskem času so otroci prišli zopet nazaj v vrtec. Tokrat s svojimi starši. Ogledali smo si čudovito, hudomušno in veselo predstavo »Tri muce«. Izvedli in pripravili so jo starši otrok naše skupine. Na koncu smo zapeli še pesmice o treh mucah in se nato v igralnici posladkali s sveže pečenim pecivom in ostalimi dobrotami.

Osebno in v imenu vseh otrok se zahvaljujemo staršem, ki so predstavo pripravili in nastopali. Hvala tudi vsem, ki ste si prišli predstavo ogledati s svojimi otroki in se skupaj za nami posladkali.

Prosta igra

Otroci si po vzoru staršev, dnevno pripravijo oder, sceno in gledalce ter nato izvajajo različne predstave. Pripravljajo rojstne dneve, ter gradijo hiše; višje, vedno višje in še višje.

 

Ptičja krmilnica pred oknom

Pred našim oknom je na vejo pričvrščena ptičja krmilnica. Vanjo smo natrosili sončnična semena. Sedaj lahko v hladnih dneh opazujemo ptice, ki jih pridejo zobati. Da bi jih lažje prepoznavali, imamo slike ptic in smo si iz njih naredili tudi igro spomin. Otroci so skozi okno prepoznali grlico, taščico in vrabčka. Celo golob nas je obiskal, a je za krmilnico prevelik in si je semena našel na tleh.

 

Rojstni dan

Praznovali smo rojstni dan. Deklica je s svojo vrstnico narezala sadje in pripravila torto. Sadja sta narezali tako veliko, da je nastal velik sadni breg. Tokrat je na torti zagorelo šest svečk. Tako veliko jih nismo imeli še nikoli. Slavljenka je povedala nekaj o sebi in o svojih zanimivih izkušnjah, ki jih je doživela. Vsi smo ji zapeli pesmice, ji čestitali in ji zaželeli vse najboljše.

 

Ustvarjanje

Ko je zunaj zapadel sneg smo si ob oblikovanju z nepredeno ovčjo volno ogreli roke in izdelali volnene slike. Nastale so snežinke, snežaki, ptičje krmilnice, sanke in otroci. Prste smo urili pri natančnem delu s šivanko. Otroci so njo na sukanec nizali pisane koščke filca. Slikali smo s čopiči, risali, barvali in oblikovali različne oblike iz plastelina in si ob končanem izdelku pripovedovali izmišljene zgodbice. Prav tako so otroci sestavljali in si izmišljevali zgodbe ob različnih slikah. Nastale so zgodbe o živalih, prevoznih sredstvih, …

Tudi tako lahko šivamo

Deklica je v vrtec prinesla otroški šivalni stroj. Ob pomoči odrasle osebe je iz blaga zašila torbico, ki jo bomo lahko uporabili v igri.

Joga urice za otroke

Predšolski otroci so preko joge, na zabaven in varen način, razvijali različne veščine. Skozi igro, zabavne elemente in ob vživljanju v zgodbe razvijali svojo domišljijo, ustvarjalnost in z lastnim soustvarjanjem krepili svojo samozavest. Na koncu so se sproščali in nato še vse pospravili.

 

Zapisala vzg. Petra Melik