December 2018

Mizica letnih časov

Mizica je v temno modrih tonih, ki nakazujejo temne, dolge noči. Izdelamo venček, ki bo s prižigom svečk ob pravljicah, prikazoval štiri nedelje do praznikov. S pomočjo zvezdic pa odštevamo dni, ko bo pod malo smrečico dal darila dedek Mraz.

Pripravimo posladek za Miklavža

Zgodaj zjutraj smo pripravili testo za piškote. Vanj smo pomešali zmlete lešnike, ki so jih otroci jeseni prinesli v vrtec. Nato smo jih vsak dan trli in prosili kuharice, da so nam lepe lešnike popekle. Testo smo pustili počivati. Po zajtrku smo pričeli z izdelavo piškotov. Izdelali smo mnogo malih kroglic in jih nežno stisnili. Iz kuhinje je dišalo, ko so se piškoti pekli. Pripravljen čaj in piškote smo dali na mizico, kjer so počakali do prihoda Miklavža. Z njimi se je posladkal in nam prinesel darila, šibo in smrekovo vejico, ki jo je na svoji poti utrgal v gozdu. Ker je bilo piškotov veliko, smo jih podelili z otroki iz sosednjih skupini in vsemi odraslimi osebami, ki jih opazimo v vrtcu in nam velikokrat pomagajo; hišniki, kuharice, …

Pravljična vila

Otroci ob petkih vrstnikom in Pravljični vili pripovedujejo pravljice, ki so jih doma skupaj s starši prebrali.

Prosta igra

Otroci z različnimi materiali oblikujejo svoje igralne poligone in si sami določajo pravila igre. Ob tem morajo sklepati kompromise, se dogovarjati ter sodelovati.

Rojstni dan

Praznovali smo rojstne dni in se ob pripovedovanju pravljice in petju pesmic spomnili vseh zanimivih dogodkov v življenju slavljencev. Čestitali smo jim in jim zaželeli vse najboljše.

Ustvarjanje

Z otroki smo pripravljali čestitke za najdražje in jih bomo z njimi razveselili. Otroci so iz prosojnega papirja zgubali bele zvezdice, ki smo jih nato nalepili na čestitke. Posadili smo pšenico, ki nam jo je pustil Miklavž. Vsak dan smo skrbno opazovali male zelene rastlinice, ki so postajale večje in večje, tako da smo lahko z vzklilim žitom okrasili našo mizo med obroki. Risali smo svoje decembrske vtise ter ob spremljavi kitare peli različne pesmi, ki so med nas prijazno vabile dobre može in zimo.

Obiščemo dedka Mraza

V čarobno okrašeni sobi nas pričakajo dedek Mraz, babica Zima in njihovi pomočniki palčki. Ob pripovedi babice Zime se spomnimo živali, zime in mrzlih zasneženih dni, ki pomagajo dedku Mrazu na njihovi poti do vseh otrok. Dedku Mrazu zagotovimo, da smo se celo leto zelo trudili in mu zapojemo tudi pesem.

Čarobna soba je tudi odličen ambient za skupno, zimsko glasbeno ustvarjanje. Ob spremljavi instrumentov in petju se družimo in pojemo vse znane pesmi, ki si jih otroci zaželijo.

Zapisala vzg. Petra Melik