5. 5. 2019 – C9 – Skrbimo za svoje zdravje 4. del

Po spoznanju, da za svoje zdravje poskrbimo s zdravim prehranjevanjem, smo temo nadaljevali s spoznavanjem, da zanj poskrbimo tudi tako, da se veliko gibamo ter preživimo veliko časa na svežem zraku. Vsakodnevno se pred zajtrkom razgibamo, ob sončnih dnevih že takoj po zajtrku odidemo na igrišče ter tam izvajamo različne gibalne igre ali pa se samo preprosto igramo. Deževne dni izkoristimo za vadbene ure v telovadnici.

Nekako smo to temo začrtali že konec meseca marca s tematskim roditeljskim sestankom. K izvedbi tega sem povabila očeta naše deklice, g. Uroša Jelena, ki je po poklicu profesor športne vzgoje in specialist kinezioterapije. G. Uroša in njegovo delo vzgojiteljice dobro poznamo, saj v našem vrtcu izvaja gibalne delavnice ter seminarje za vzgojitelje. Želela sem, da staršem približa, kako pomembno je gibanje za otrokov razvoj, predvsem gibanje v naravi in kako otroci za igro, gibanje ne potrebujejo posebnih pripomočkov, vse kar potrebujejo najdejo v naravi. G. Jelen je v svoji knjigi »Naravno gibanje otrok« odlično napisal pomen gibanja v naravi: »Gibanje v naravi je sprostitev, odtujitev od sodobnega sveta, vrveža in tam lahko človek najde mir, doživi lepoto narave, se nadiha svežega zraka in začuti svoje telo. V naravi zbujamo svoja notranja čutila. Z gibanjem sproščamo prekomerno delovanje našega uma, sproščamo stres in se vračamo nazaj k izvoru našega bistva. Gibanje je srce našega obstoja, srce življenja, metoda za ozdravljanje sodobnih bolezni in dviga kvalitete življenja.«

K delavnici so se nam pridružili tudi otroci in starši 10. skupine. Žal delavnica množično ni bila obiskana. K povabilu so se skupno odzvali le starši 13 otrok, od tega šest naših. G. Jelen je delavnico res odlično pripravil. Izvajali smo različne gibalne naloge v gozdu, v katerih smo preskušali svoje sposobnosti, … predvsem pa uživali.

V sklopu naše teme smo izvajali dejavnosti iz gibalno/športnega programa Mali sonček, 10 otrok iz zelenega in 11 iz oranžnega sončka. Vsak izmed sončkov vsebuje 8 nalog, nekaj smo jih že izvedli v prejšnjih mesecih, nekaj v tem, še nekaj nalog pa nas še čaka. Za dokončanje programa in osvojitve priznanja, morajo otroci opraviti vsaj 5 nalog.

Izvedli smo kolesarjenje, kjer so se na poligonu otroci urili v vožnji, ustavljanju ter zavijanju. Spoznali so tudi prometne znake. Kolesarjenje smo izvedli kar dvakrat. Prvi dan so otroci, predvsem mlajši, še imeli težave, a so vsi domačo nalogo vzeli zelo resno, doma pridno vadili in drugi dan še bolje pokazali, kaj vse znajo.

Ga. Zala, vzgojiteljica našega vrtca nam je ob dnevu Zemlje pripravila plesno prireditev – Klobučarijo. Nanjo smo se že prejšnje dni intenzivno pripravljali in vadili pripravljeno koreografijo. Skupaj z 11. skupino naše enote smo se zbrali v deželi Dežnikariji, kjer smo se preko plesa spoznali in nato z letečim dežnikom odpotovali v deželo Klobučarijo. Tam smo se sprostili, si poiskali svoj prostor in zaplesali. Otroci so opazovali Zalo in jo posnemali. Preživeli smo lepo, plesno urico. Na koncu smo se z užitkom posladkali z jagodami in čokoladnim grehom.

Naj članek zaključim z mislijo, ki sem jo zasledila v zgoraj omenjeni knjigi g. Jelena:

»Otroci so naša prihodnost razvoja, naša evolucija in hkrati veliki učenci v družinski in družbeni vzgoji. Zato je pomembno, da otrok resnično dojame vlogo očeta in matere, kajti tako se bo ohranil naravni razvoj človeštva. Otrok je duhovno in naravno biološko bitje. Smeh, veselje, radost, igrivost, spontanost, sproščenost, mir, iskrenost, ljubezen do življenja, zadovoljstvo in še kaj je v njihovih srcih, ki žari in daje temu svetu. Ohranimo jih takšne, omogočimo jih naravni razvoj njihovih sposobnosti, ovrednotimo njihove življenje intelektualnosti in pomagajmo spodbujati njihovo poslanstvo za ta svet. Svojo pot bodo prehodili sami, naša beseda, pogled, dotik, objem, vzgoja, nasvet, igra z njimi, izkušnja, ozaveščanje, čas pa so kot zvezdni utrinki na njihovi poti.«

Otroci C9 z Anito in Alenko

Zapisala: Anita Planinc, dipl.vzg.pred.otrok