5. 5. 2019 – C9 – Skrbimo za svoje zdravje 3. del

Naša tema »Skrbimo za svoje zdravje« je bila široko zasnovana. Od pogovora in spoznanja, da za svoje zdravje poskrbimo tako, da se redno umivamo, smo prišli do pogovora, da zanj poskrbimo tudi tako, da se zdravo prehranjujemo. Najprej pa smo morali spoznati, kaj to zdrava hrana sploh je. Veliko smo si ogledovali knjige, slike, se pogovarjali ter tako to spoznavali.  Iz reklamnih revij smo rezali različna živila ter iz njih izdelali plakat – živilski semafor. Na plakat rdeče barve smo nalepili živila, ki jih ne smemo jesti, na rumeni plakat živila, ki jih lahko jemo občasno, ter na zelenega živila, ki jih lahko jemo vsak dan. Otroci so pri naših obrokih opazovali hrano in se pogovarjali, ali je hrana na krožniku zdrava za naše telo ter kako pogosto jo lahko jemo. Moram priznati, da se je zaradi tega pogovora kar veliko otrok opogumilo in pojedlo / vsaj poskusilo tudi zelenjavo, kar pod drugimi pogoji ne bi storili za nič na svetu.

Iz slik smo izdelali tudi drevesni diagram ter tako spoznali novo vrsto grafičnih prikazov. Živila smo razvrščali na je / ni zdravo. Otroci težav s tem niso imeli. Tema jim je bila zanimiva, v pogovoru je vsak dan sodelovalo večje število otrok, pogovor o zdravi prehrani je bilo tudi zaslediti med igro v kuhinjskem kotičku.

Aprilske petke smo si popestrili s smuti party-i. Otroci so z veseljem rezali sadje, zvok električnega mešalnika pa je na njihov obraz privabil smeh in krike veselja.

Temo smo zaključili na najboljši način. Odzvali smo se povabilu ge. Romane Miklič in si skupaj z njo pripravili zdrav zajtrk – tak, ki ga vsak dan jedo vrhunski športniki. Vsako živilo, ki je sestavljalo našo jed smo si ogledali, ga poskusili ter na koncu tudi narezali. Uporabili smo orehe, rozine, ovsene kosmiče, različno sadje ter na koncu vse prelili z mlekom in z užitkom snedli. Obrok je bil res zdrav, predvsem pa slasten.

Otroci C9 z Anito in Alenko

Zapisala: Anita Planinc, dipl.vzg.pred.otrok