5. 5. 2019 – C9 – Mesec april pri nas

Poleg načrtovanih dejavnosti smo tudi v aprilu  izvajali veliko vzporednih.

Na začetku aprila smo na rojstnodnevni torti dodali še eno svečko in tako prvič praznovali peti rojstni dan. Naša najstarejša prijatelja sta se odločila, da ga bosta praznovala kar skupaj. Proti koncu meseca pa so tri naše prijateljice praznovale svoj četrti rojstni dan. Tudi one so se odločile, da ga bodo praznovale skupaj. Ta dva dneva je v zraku bilo čutiti veselje, pričakovanje, na licih slavljencev pa je bilo zaznati nasmeh. Vsem slavljencem smo zapeli pesmi po njihovih željah, prebrali željeno pravljico, jim voščili ter podarili darilo. Ker so jih smutiji tako navdušili, so izrazili željo, da jih pripravimo tudi za rojstne dneve. Ker je to poseben dogodek v življenju otrok, smo smutije malo popestrili in jim dodali še smetano in čokoladni greh.

V sklopu letošnjega celoletnega projekta, ki poteka v vrtcu, smo vzgojiteljice 8., 9. in 10. skupine enote Ciciban ter vzgojiteljice skupin v Dolenji vasi otrokom pripravile lutkovno predstavo »Pokonci izpod korenin«. Predstava je bila nekaj posebnega, saj so se otroci prvič seznanili s senčnim gledališčem. Že prejšnje dni je bilo v zraku čutiti napetost, pričakovanje. Ko sem otrokom povedala, da si bomo predstavo ogledali v Dolenji vasi ter da tja odidemo z avtobusom, pa se je pričakovanje le stopnjevalo. Otroci so odštevali dneve do predstave, me vsakodnevno spraševali, … Za uprizoritev smo si vzgojiteljice izbrale pravljico, ki je napisana kot pesem, otrokom pa je popolnoma neznana. Zaradi tega smo jo kar nekaj dni prebirali že v vrtcu. Končno je napočil dan odhoda. Otroci so zajtrk pojedli neverjetno hitro, se še hitreje uredili in s strumnimi koraki odhiteli do avtobusne postaje pri šoli. Pogumno smo se povzpeli na avtobus, se usedli ter pripeli. Vožnja je potekalo mirno, otroci so opazovali okolico ter se veselili, ko so se peljali mimo znanih stavb. V Dolenji vasi nas je pričakala Zala, vzgojiteljica starejše skupine, ki nas je lepo pozdravila. Vzgojiteljice, ki smo igrale v predstavi, smo se odhitele pripraviti, otroci pa so se ta čas poigrali na igrišču. Ko je bil čas, je Zala odšla po otroke ter jih pospremila v vrtec. Zaradi velikega števila otrok smo skupine razdelili na pol in predstavo odigrali dvakrat. V prvi skupini so si jo ogledali naši otroci in otroci 10. skupine. Otroci so se posedli v igralnici in težko pričakovali začetek predstave. Predstavo so gledali z zanimanjem, navdušenjem, prisotno je bilo tudi veliko smeha. Po predstavi je sledila delavnica, kjer so si otroci izdelali svojo lutko metulja. Vzgojiteljice smo jim pripravile šablono metulja, ki so ga otroci na delavnici poljubno okrasili s flomastri. Ker je delavnica potekala v času trajanja druge predstave in je bila Alenka sama z dvema skupinama, fotografij delavnice nimamo.

Tudi otroci so si izdelali svoje senčno gledališče in pripravili svojo predstavo. Vsak otrok je v vrtec prinesel škatlo od čevljev, na katero smo vzgojiteljice izrezale okno. Otroci so na paus papir s flomastri narisali svojo sceno – travnik ter na delavnici izdelali svojo lutko metulja. Sceno smo vzgojiteljice prilepile na škatlo in igra se je lahko pričela. Da pa bodo otroci vedeli, kako se to igrati, sem jim sama uprizorila predstavo Trije metulji. Po predstavi so otroci vzeli svoja gledališča in se igrali. Največ veselja je bilo zaznati, ko se je njihov metulj videl skozi sceno.

Otroci C9 z Anito in Alenko

Zapisala: Anita Planinc, dipl.vzg.pred.otrok