4.4.2019 – P3 – Kolesarjenje na Šajspohu

V okviru programa Mali sonček smo P3 in P4 v treh dneh izvedli kolesarjenje. Dva dni  starejši in en dan mlajši otroci. Otroci so kolesarili pod vodstvom naše vzgojiteljice Janje.

Starejši otroci so bili razdeljeni v tri skupine. Otroci so pripeljali od doma svoja kolesa. Dejavnost je potekala na igrišču Šajspoh. Najprej so pogledali svoje kolo, poimenovali dele kolesa in ugotovili kje imajo zavoro. Janja  jih je opozorila, da je bistveno upoštevanje pravil in navodil. Pripravila jim je različne naloge in na koncu še poligon, ki so ga otroci uspešno večkrat prevozili. Na poligonu so stali tudi različni prometni znaki, ki so jih otroci prepoznali in jih med vožnjo tudi upoštevali. Nekaj  starejših otrok se vozi še s pomožnimi koleščki vendar verjamemo, da bodo ob pomoči staršev osvojili  spretnost vožnje samo na dveh kolesih, pred vstopom v šolo.  Kolesarjenje z Janjo je zelo hitro minilo in otroci so bili prijetno utrujeni.

Za mlajše otroke je potekalo kolesarjenje en dan, prav tako na igrišču Šajspoh.  Otroci so bili razdeljeni v dve skupini. Kolesarili  so na svojih kolesih. Tudi ti so poimenovali najpomembnejše  dele kolesa  in opremo med katero sodi nepogrešljiva čelada.  Tudi mi smo ugotovili, da je pomembno upoštevanje pravil.  Nadeli so si čelado, sedli na kolo ali poganjalček ali skiro in se nekajkrat peljali prosto po igrišču. Nato so se tudi mlajši preizkusili v vožnji na poligonu s prometnimi znaki. Poligon za mlajše otroke je bil po zahtevnosti primeren njihovi starosti. Kar nekaj mlajših otrok že zelo dobro obvlada vožnjo na dvokolesu.

 

Andreja Beribak