31.6.2019 – C12 – JUNIJ

V mesecu juniju smo že komaj čakali na počitnice. Kljub temu pa nam je ustvarjalni duh pomagal, da smo kreativno preživljali dneve in čakali na zaslužen dopust. 

Obiskala nas je ga. Anita A., učiteljica joge, ki nas je popeljala v mavrični svet doživetij. Jogo je otrokom predstavila na zabaven in varen način, kjer so otroci lahko razvijali različne veščine v skrbnem, sočutnem in ne tekmovalnem okolju.

  1. junij –  je svetovni dan varstva okolja. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi in so ga prvič obeležili leta 1974, krepi globalno zavedanje o pomenu okolja in spodbuja k dejanjem za njegovo zaščito. Posameznike se spodbuja k odgovornosti pri skrbi za naš planet in želja je okrepiti zavedanje o tem. Z nagovarjanjem posameznika in njegovih individualnih dejavnosti za varovanje okolja se trud posledično združuje v skupno moč s pozitivnimi učinki na Zemljo. Morda se zdijo individualne odločitve majhne glede na globalne nevarnosti in trende, vendar so mogoče velikanske spremembe, ko milijarde ljudi združijo moči v skupnem cilju.

Blaginja človeštva, okolja in delovanje gospodarstva so odvisni od našega ravnanja z razpoložljivimi naravnimi viri. Vse več dokazov pa kaže, da trošimo precej več naravnih virov, kot bi jih smeli, če želimo ohraniti okolje vsaj v takem stanju, kot je danes. Pri ohranitvi sedanje potrošnje in proizvodnih vzorcev bi ob predvideni rasti prebivalstva leta 2050 potrebovali tri planete, da bi vzdrževali naš sedanji življenjski slog. »Trošiti odgovorno« pomeni živeti v okviru nosilnih sposobnosti planeta, omogočiti zdravo prihodnost, v kateri se lahko uresničijo sanje. Skrb za vodo, energijo in hrano mora biti naša vsakodnevna odgovornost. (http://www.he-ss.si/objava/svetovni-dan-okolja-5-junij-.html)

Tudi pri nas smo ozaveščali in se pogovarjali o življenjskem slogu »Trošiti odgovorno« in s tem čim manj onesnaževati naše okolje.

V mesecu juniju je praznovala svoj 4. rojstni dan deklica. Vsi ostali otroci, ki praznujejo v času počitnic, pa so prejeli darila skupine. Vsem skupaj želimo vse najboljše!

Uspešno smo zaključili šolsko leto in združili zaključni izlet s projektom »MALI SONČEK« . Še enkrat se zahvaljujeva staršem za spodbude in sodelovanja.

Lepe in s soncem posijane počitnice vam želiva.

Špela in Milanka