31.5.2019 – C9 – Spoznajmo čebele

Ob svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo 20.5., smo za dober teden odpotovali v svet čebel. Spoznali smo čebele, dele njihovih teles. Spoznali smo, da ima vsaka čebela svojo nalogo, ki jo vestno opravlja. Iz vsega, kar smo spoznali, smo naredili plakat. Ogledovali smo si knjige o čebelah, le-te so v vrtec nosili tudi otroci. Eden izmed dečkov je prinesel pravljico »Kako nastane čokolada«, ki pripovedujejo o čebelici Ani, ki je odkrila recept za čokolado, in sicer je med pomešala s kakavom in tako dobila okusno, sladko jed, ki jo je poimenovala čokolada. Otroci so jo takoj sprejeli in izrazili večkratno branje – tako smo jo prebirali v jutranjem krogu in v času počitka.

V vrtcu nas je obiskal čebelar, ki nam je svet čebel predstavil še bližje. Ogledali smo si panj, spoznali delovno opravo čebelarja ter poskusili cvetni prah ter med. Le-ta je otrokom bil sladek, okusen, za cvetni prah pa so rekli, da ima okus po zobni pasti, a jih to ni odvrnilo od večkratnega pokušanja. Po koncu obiska smo odšli na sprehod ter si ogledali čebelnjak.

Izdelali smo čebelice iz kinder jajčk, le-te sedaj krasijo našo igralnico. Ker so otroci potrebovali pomoč pri izdelavi, slik na žalost ni veliko.

Ob koncu smo naše spoznanje o čebelah strnili v risbe, ki prav tako krasijo našo igralnico.

Otroci C9 z Anito in Alenko

Zapisala: Anita Planinc, dipl. vzg. pred. otrok