28.05. – P2 – Živali

V ponedeljek je bil svetovni dan čebel, mi smo dan obeležili tako, da smo obnovili znanje o čebelicah, kje živijo, kaj delajo, kaj je njihov namen… Spomnili smo se tudi na našega čebelarja, ki nas obišče vsako leto ob tradicionalnem slovenskem zajtrku.

V jutranjem krogu poteka pogovor o živalih in otroci kar govorijo in govorijo. Zato smo vzeli velik list in pripravili plakat. Koliko živali otroci poznajo in koliko se jih spomnijo. Za lažje razumevanje, smo jih napisali po bivališčih. Nekaj otrok je ugotovilo, da nekatere živali živijo lahko na več lokacijah (na travniku, v gozdu itd.).

Ker vsi otroci ne poznajo vseh živali, ki smo jih našteli, ali si jih ne znajo točno predstavljati, je bilo najlažje preko slikovnega gradiva. Iz Cicibanov, Cicidojev in ostalih revij smo izrezali vsako žival, ki smo jo našli. Za lažje razvrščanje, smo na tla dali več listov z različnimi bivališči in otroci so slike živali razvrstili.

Vse skupaj smo nalepili z lepilom in liste z živalmi obesili na steno. Sedaj otroci pregledajo, če je vse tako kot mora biti – muca je lahko na travniku, ker se tam sprehaja, lahko pa je tudi na kmetiji, ker tam živi.

V sodelovanju s tržnico na Vidmu, smo začeli raziskovati živali v morju. Ribe so otrokom najbolj poznane, potem morski psi, ježki, konjički in tako dalje. Nekaj izdelkov rib smo že naredili, saj bodo ribe naših otrok razstavljene na ribiškem dnevu RIBE SO IN.

Katere živali bomo še spoznali, se o njih pogovarjali, bodo pa povedali otroci v naslednjih dneh.

Vzgojiteljica Sanja