24.4. 2019 – DV2 -POTUJEMO V DEŽELO KLOBUČARIJO

V četrtek, 24.4. in v petek, 25.4. 2019, je potekala tradicionalna plesna prireditev ob dnevu Zemlje z naslovom Potujemo v deželo Klobučarijo.

Letošnje srečanje je bilo že četrto po vrsti in je potekalo na igrišču Vrtca Krško.

Na prireditev smo se pripravljali že od oktobra, ko so vzgojiteljice na plesnih ustvarjalnicah pridobivale koreografije in plesne igre, s katerimi so spodbujale plesno ustvarjalnost pri otrocih.

Vilinka Zalinka jim je nato poslala vabilo in skupaj so se podali na čarobno potovanje. Začeli smo v deželi Dežnikariji, kjer so otroci izbrali »čarobni dežnik« s pomočjo katerega so »poleteli« v deželo Klobučarijo.

Tam pa jim je vilinka podelila čarobno moč s pomočjo katere so se spremenili v pravljične junake. Kot pravljični junaki smo odplesali nekaj znanih koreografij (Zajček Zlatko – R. Krajnčan, Medvedek Jaka – M. Rabič, Čokolada – M. Kokalj, Sreča na vrvici – M. Ramšak) in ko je začelo »deževati«, smo se vsi skrili pod čarobni dežnik in zaplesali še Kapljico (M. Rabič). Večina koreografij je nastala z večletnim vključevanjem otrok v plesno ustvarjanje.

Pri vživljanju v različne vloge so nam pomagali tudi klobuki, ki so nam jih starši pridno prinašali že od decembra. V izdelavo klobukov pa so se vključile tudi vse strokovne delavke in tako smo lahko igrišče tudi vizualno spremenili v deželo klobukov.

V dveh dneh se je zvrstilo 22 skupin otrok različnih starosti, zato je bila tudi vsaka delavnica prilagojena starosti otrok. Pri tem so bile delavnice pri mlajših otrocih krajše in koreografije prilagojene sposobnostim otrok. V starejših skupinah pa je bilo koreografij nekoliko več, otroci pa so imeli tudi sami možnost biti ustvarjalci koreografij.

Zapisala Zala Jazbec, organizatorka in izvajalka prireditve